American whiskey

Amerika kent verschillende soorten whiskey met allemaal hun eigen kenmerken. Omdat maïs beter groeide in delen van Amerika dan graan, gebruikt men dat voor het maken van whiskey. En daar komen dan ook de bekende Bourbon en Tennessee whiskey vandaan. Maar natuurlijk heb je ook gewoon de blended whiskey’s van rogge of graan. Hieronder lees je meer over de verschillen.Bourbon: whiskey gemaakt van 51% maïs en hierdoor wat zoeter van smaak.  Bekende Bourbons zijn: Jim Beam, Woodford en Four Roses.

Tennessee whiskey: ook gemaakt van 51% maïs, maar dan gefilterd door houtskool. De smaak: zacht met een caramel accent. Er zijn maar twee distilleerderijen die Tennessee whiskey maken: Jack Daniels en George Dickel

Rye whiskey: rye is rogge. Deze whiskey is dus gemaakt van 51% rogge. Hierdoor heeft het een pittig of fruitig karakter. Interesse? Probeer dan Michter’s Rye, Roughstock Montana Straight Rye of Ambler Rye.

Blended Amerikaanse whiskey: Dit zijn de meeste Amerikaanse whiskey’s. Slechts 20% van de blended whiskey heeft effectief gerijpt en de rest wordt aangevuld met andere dranken of whiskey’s. Zoals bijvoorbeeld de Chicken Cock Bootleggers.

Van Ierland naar Amerika

In de 18e eeuw ontvluchten veel Europese immigranten hun thuisland vanwege hongersnood of religieuze overtuigingen. Veel Ierse immigranten trokken naar het Westen. Zij introduceerden de kunst van het whiskey stoken in Amerika. Vandaar dat in de Verenigde Staten whiskey nog steeds op zijn Iers, met –ey, gespeld wordt. 

Aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de drooglegging, werd het produceren en drinken van alcohol verboden in Amerika. De whiskey-productie verdween in de illegaliteit. Toch lukte het de Amerikaanse regering niet om het alcoholgebruik uit te bannen. Veel van de Amerikaanse distilleerderijen die de drooglegging overleefden, zijn nog steeds gevestigd in Kentucky en de omliggende staten, onder andere Tennessee, Indiana en Virginia.