Canadian whiskey

De meeste Canadese whiskey’s die geproduceerd worden, zijn een blend van verschillende grain whiskey’s. De Canadezen maken bovendien veel gebruik van rye whiskey (whiskey op basis van rogge). Die zorgt voor een wat lichtere en zachtere smaak. Het gebruik van rogge is echter niet wettelijk vastgelegd.

Hoewel Canadese whiskey’s dus vaak het etiket rye whiskey krijgen, hoeft het product in principe geen rogge te bevatten.

Andere kenmerken zijn:
Canadese whiskey wordt net als de Amerikaanse bourbon 2 keer gedistilleerd.

De wet stelt verder geen speciale eisen aan de productie, waardoor iedere producent zijn eigen blend van verschillende granen kan gebruiken. Canadese whiskey mag zelfs op smaak gemaakt worden met maximaal 9,09% aan andere dranken dan whiskey. Dat kan van alles zijn, van rum tot cognac.

Net als Schotse whiskey moet de whiskey rijpen in oude bourbon- of sherryvaten.

De minimale rijpingsduur is 3 jaar, maar de meeste Canadese whiskey’s hebben 6 tot 8 jaar gerijpt.

Van Schotland tot Canada

In de 18e en 19e eeuw trokken veel Schotse en andere Europese immigranten naar het Westen. Een groot aantal van hen vestigde zich in Amerika, maar velen reisden ook naar het naburige Canada. Vanaf ongeveer 1830 werd er op steeds grotere schaal whiskey geproduceerd en gedronken in Canada. Omdat rogge een graansoort is die in het Canadese klimaat goed gedijt, werd dit vaak gebruikt door de distilleerders. 

Bloei van Canadese whiskey

In de 2e helft van de 19e eeuw begon de Canadese overheid steeds hogere belastingen te heffen op whiskey. Veel kleine distilleerderijen konden de belastingen niet opbrengen en moesten sluiten. De whiskey-industrie bloeide echter weer op aan het begin van de 20e eeuw, tijdens de drooglegging. Het produceren en drinken van alcohol werd toen verboden in de Verenigde Staten. Canadese whiskey-producenten profiteerden hier enorm van. Ze smokkelden grote hoeveelheden whiskey over de meren van Canada naar Amerika. Enkele grote Canadese distilleerderijen die nu nog steeds actief zijn, zijn de bekende Canadian Club (sinds 1858) en Seagram (sinds 1857). Slimme jongens dus die Canadezen.