Distilleren

Moonshine is de Amerikaanse term voor zelfgemaakte sterkedrank. De uitdrukking is waarschijnlijk ontstaan vanwege het feit dat het stoken van alcohol illegaal was en daarom ’s nachts ‘bij maanlicht’ gebeurde om ontdekking te voorkomen. Een andere theorie is dat smokkelaars de dozen waarin de drank zat zo aanduidden: ‘That is mere moonshine’ (het is maar maanlicht, er zit niets bijzonders in). In de Verenigde Staten wordt illegale distillatie vaak geassocieerd met de Appalachen en de daar wonende hillbillies.

Het consumeren van zelfgestookte sterke drank kan gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Wanneer methanol gevormd is, ontstaat een giftige drank. Consumptie hiervan kan tot aantasting van het zenuwstelsel leiden (waarvan de oogzenuw de gevoeligste is) of, in zeer extreme gevallen, de dood. Methanol wordt echter alleen gevormd door de aanwezigheid van pectase, een enzym dat in bepaalde vruchten voorkomt en dat pectine afbreekt. Door het meegisten van houtresten of pitten kan er al een schadelijke of dodelijke hoeveelheid methanol in de drank terechtkomen.

Wanneer spiritus of gedenatureerde alcohol als uitgangspunt genomen wordt, kan het mengsel methanol en/of andere giftige stoffen bevatten. Vroeger kwam het ook voor dat de drank opzettelijk met olie of loog werd verontreinigd omdat men hiermee de indruk kon wekken dat de drank van betere kwaliteit was. Het gebruik van autoradiatoren voor de destillatie komt voor, waardoor lood, gebruikt voor het vastsolderen van de onderdelen, in de drank terechtkomt. Pure alcohol (meer dan 96%) bevat vaak ook sporen van benzeen. Door deze verontreiniging kan een zeer giftige drank ontstaan. Benzeen wordt toegevoegd tijdens het destillatieproces om water uit het mengsel te onttrekken en zo een hoger percentage alcohol te krijgen. Enkel wanneer er pure suiker wordt vergist en gedestilleerd is er geen enkel bijproduct. Er kan dan chemisch gezien alleen maar ethanol en koolstofdioxide ontstaan.

De North Carolina moonshine bestaat uit suiker, water, ma├»smeel, gist en mout. Je mixt alle ingredi├źnten in een grote pot en het resultaat hiervan, ook wel mash genoemd, laat je rusten en gisten. Warm de mash daarna op totdat de verdamping begint en je hebt al je eigen moonshine. Dit proces is tot acht keer te herhalen. Een distilleerketel om sterke drank mee te stoken, kun je kant en klaar kopen. Let op! Het eerste deel van de drank is giftig, koop dus een goede alcoholmeter en gebruik alleen de alcohol tussen de vijftig en 75 procent. Ben je ook nieuwsgierig naar de moonshine drank, maar heb je geen zin om het zelf te maken? Koop dan bijvoorbeeld de Ole Smoky Charred moonshine.